Новини культури. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка

Новини культури

15 серпня 2023, 21:33

Роботи із заміни герба на монументі «Батьківщина-Мати» у фінальній стадії

Роботи із заміни герба на монументі «Батьківщина-Мати» у Києві планують завершити до Дня державного прапора України, 23 серпня. На монументі продовжуються роботи над проєктом «Тризуб Батьківщини». Будівельники вже зашили площину щита металом, і наразі відбуваються роботи зі зварювання пластин щита та Тризуба. Про це повідомила пресслужба Мінкульту.
11 серпня 2023, 21:43

Міністерство оборони України заявило про непричетність до закупки неякісної форми для військових

За матеріалами слідства, у 2022 році між військовою частиною та швейною фабрикою були укладені договори на поставку форменого одягу для військовослужбовців. Підрозділи Міністерства оборони до даного процесу закупівлі: визначення потреби, пошуку виконавця, укладання договору та супроводу виконання технічних умов — НЕ ЗАЛУЧАЛИСЯ.
11 серпня 2023, 21:30

До відновлення Спасо-Преображенського собору в Одесі долучаться фахівці з Італії

Італія звернулася до двох визначних культурних установ своєї країни для активної участі у реставрації пошкодженого Спасо-Преображенського собору в Одесі, який став жертвою російських бомбардувань. Цю інформацію оприлюднив уряд Італії. Представники цих італійських культурних установ зосередять свою увагу на реставрації та поліпшенні храму, використовуючи свій досвід, економічні та технічні ресурси.
10 серпня 2023, 21:40

До Грузії не пустили «Кузю» з «Універу», який підтримує війну росії проти України

Колись відомий російський актор віталій гогунський своєю роллю Кузі у серіалі "Універ", став об'єктом тимчасової уваги через неприємні для нього обставини під час поїздки до Грузії. Його було примусово повернуто на зворотній рейс під прикордонним конвоєм.
05 серпня 2023, 17:38

На щит «Батьківщини-Матері» почали монтувати Тризуб

Компанія "Основа" здійснює роботи з заміни радянського герба на український тризуб на монументі «Батьківщині-матері». Ця компанія відома своїми численними проєктами. «Подія, яку десяток років тому годі було й уявити, — Тризуб вже на території Музею історії України у Другій Світовій війні. Зовсім скоро символ України розміром 4,5х7,5 метрів займе своє місце на щиті монументу ‘Батьківщина-мати’».
01 серпня 2023, 17:18

Зі щита «Батьківщини-матері» у Києві демонтували радянську символіку

Зі щита «Батьківщини-матері» у Києві здійснили демонтаж колосків, серпа та молота, про що було повідомлено 1 серпня Національним музеєм історії України у Другій світовій війні, а також Міністерством культури та інформаційної політики. Також виконувач обов’язків міністра підтримав пропозицію вченої ради музею перейменувати скульптуру на "Україна-мати".
31 липня 2023, 16:42

"Національний музей історії України у Другій світовій війні" також планує змінити назву

Правління Національного музею історії України у Другій світовій війні, що знаходиться у Києві, оголосило про намір перейменувати музей на Національний музей війни за незалежність. Генеральний директор музею, Юрій Савчук, розповів про зміни у місії музею та плани створення місця пам'яті, яке відзначатиме героїзм українського народу та знакові перемоги країни протягом XX та XXI століть.
30 липня 2023, 17:30

Розпочався демонтаж радянського герба на монументі "Батьківщина-мати"

В Києві розпочався демонтаж радянського герба на монументі "Батьківщина-мати", про що інформує Міністерство культури та інформаційної політики України. Зазначається, що український тризуб має з'явитися на монументі "Батьківщина-мати" до Дня незалежності України, який відзначатиметься 24 серпня.
29 липня 2023, 15:41

До Одеси прибула місія ЮНЕСКО з метою оцінки збитків від удару рф

До Одеси прибула місія ЮНЕСКО з метою оцінки збитків, спричинених місту внаслідок ракетних атак росії. Про це повідомив Олег Кіпер, керівник Одеської Обласної Військової Адміністрації, у суботу, 29 липня. Експерти мають намір працювати в Одесі протягом чотирьох днів, під час яких вони будуть фіксувати та документувати наслідки ракетних атак з боку росії.
28 липня 2023, 16:25

В «Запоріжсталі» обурені притензіями Мінкульту до якости сталі на Тризуб

У п'ятницю, 28 липня, пресслужба Запорізького металургійного комбінату "Запоріжсталь" опублікувала заяву, у якій вони не згодні з оприлюдненим повідомленням Міністерства культури про недостатню якість сталі, яка використовується для створення тризуба на монументі Батьківщина-мати у Києві.
27 липня 2023, 20:11

Чернівці заборонили публічне використання російської музики

Чернівецька міська рада прийняла рішення про заборону публічного використання російськомовного культурного продукту на своїй території. Рішення про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту підтримали 31 депутат.
27 липня 2023, 18:55

ВО гендиректора Національного музею Голодомору, подасть позов через образу честі та гідності

Леся Гасиджак, виконувачка обов'язків гендиректора Національного музею Голодомору-геноциду, збирається подати позов до суду через образу честі та гідності після некоректних коментарів про її зовнішність. Про це Гасиджак заявила в ефірі Радіо Свобода.
26 липня 2023, 13:01

Наслідки обстрілу Одеси терористами рф оглянула координатор ООН

В Одесу прибула постійний координатор ООН в Україні Деніз Браун. Разом із мером Одеси та головою військової адміністрації вона оглянула Спасо-Преображенський собор, який пошкодила російська ракета 23 липня, повідомляє пресслужба Одеської міської ради.
25 липня 2023, 20:04

Не будуть знімати серіал «СМТ Інгулець» за державні кошти – Горбунов

Юрій Горбунов через тиждень після бурхливих суспільних обговорень відмовився від державного фінансування серіалу "СМТ Інгулець", який знімає його компанія "Прототип продакшн". Продюсер планує зняти проєкт, але за приватні кошти. Горбунов також відкинув здогадки, що прототипом для персонажу «Баті» Паровоза міг стати президент футбольного клубу «Інгулець» Олександр Поворознюк.
24 липня 2023, 16:50

В Одесу прямує місія ЮНЕСКО для оцінки пошкоджень від російского зла

Найближчими днями до Одеси прибуде місія ЮНЕСКО, яка здійснить попередню оцінку пошкоджень об'єктів культурної спадщини, що постраждали внаслідок російської атаки в ніч на неділю. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.
23 липня 2023, 14:50

Росія за ніч пошкодила 25 пам'яток архітектури в Одесі, що знаходиться під захистом ЮНЕСКО!

25 пам’яток архітектури пошкоджено російською атакою за ніч 23 липня в Одесі. Документація злочинів продовжується, на місцях працюють експерти, повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер."росіяни навмисно спрямували свої ракети на історичний центр Одеси, що знаходиться під захистом ЮНЕСКО! Все, що змореною працею створювалося великими архітекторами, знищується зараз цинічними нелюдами".
20 липня 2023, 22:57

Зеленський хоче звільнити міністра культури Ткаченко

У щоденному вечірньому відеозверненні до народу України 20 липня президент Володимир Зеленський повідомив про бажання знайти заміну міністру культури Олександру Ткаченку. Ця інформація з'явилась на тлі суспільного невдоволення бюджетними витратами міністрерства, яке очолює пан Ткаченко.
20 липня 2023, 20:56

Графіті Бенксі на Майдані Незалежності "законсервують" та захистять

Один з найвідоміших творів британського стрітарт-художника Бенксі в Києві буде законсервовано. Команда спеціалістів з КП "Центр консервації предметів археології" планує захистити малюнки антивандальним покриттям та закріпити фарбу та бетонний блок, на якому розміщено графіті на Майдані Незалежност
19 липня 2023, 22:36

Юрій Горбунов надав пояснення щодо серіалів: "Військові хочуть позитиву"

Телеведучий, актор та продюсер Юрій Горбунов звернувся до громадськості у відеозверненні після критики, що надійшла на адресу його компанії "Прототип продакшн" за знімання комедійного серіалу "СМТ Інгулець", який фінансується державою. Горбунов запевнив, що їхня компанія чесно перемогла у конкурсі.
19 липня 2023, 21:25

Телеканал "ДІМ" пояснив навіщо витратять 150 млн. гривень на розважальний контент

Канал "ДІМ" вважає призначення 14 мільйонів гривень на створення новорічних серіалів важливим кроком для національної культурної безпеки та боротьби з російською пропагандою. Представники компанії пояснили, що з урахуванням того, що українські глядачі зараз активно споживають російські серіали на YouTube, необхідно надати їм альтернативу.