Новини культури. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка

Новини культури

17 квітня 2024, 17:23

Акру дружби народів у Києві дозволено повністю демонтувати – Мінкульт

Міністерство культури оголосило про позбавлення колишньої «Арки дружби народів» (тепер «Арки Свободи українського народу») статусу пам’ятки історії та дозволило її повний демонтаж. «Арка дружби народів» була встановлена ще у 1982 році з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту, та належить до символіки російської імперської політики, тому підлягає повному демонтажу.
14 квітня 2024, 13:38

Письменник Стівен Кінг підтримав Україну та розкритикував республіканців США

Американський письменник Стівен Кінг висловив своє незадоволення та критику в адресу республіканців у США через затримку та постійне перенесення голосування щодо надання військової допомоги Україні. У своєму пості в соцмережах він підкреслив, що відмова у прийнятті цього рішення має негативний вплив на нашу країну.
08 квітня 2024, 18:17

«Пересувний цирк України» внесено Мінкультом до критично важливих підприємств

Міністерство культури внесло державне підприємство «Пересувний цирк України» до списку критично важливих підприємств. Це означає, що воно матиме бронювання 50% своїх військовозобов'язаних працівників. Про це стало відомо з повідомлення народного депутата. За інформацією з сайту підприємства, до його складу входить 8 циркових колективів, а штат налічує 255 співробітників.
03 квітня 2024, 14:18

Пам’ятники Булгакову визнані символом російської пропаганди – УІНП

Пам'ятники відомому письменнику Михаїлу Булгакову розглядаються як символи російської імперської політики, а його твори та присутність пам'ятників у публічному просторі — елемент російської пропаганди, зазначається у висновку, опублікованому Українським інститутом національної пам'яті. УІНП вважає, що у своїх творах Булгаков перекручував українську мову, глузував з української автокефальної церкви та заперечував існування української нації.
19 березня 2024, 12:08

На фронті загинув телеведучий Птро Цурукін, який вважався зниклим безвісти

Понад пів року вважався зниклим безвісти трускавчанин Цурукін Петро Миколайович, 1990 р.н. На жаль, найгірші побоювання підтвердилися — воїн-Герой дійсно загинув. Висловлюємо щирі співчуття мамі Лесі Василівні, родині, друзям та всім, хто знав покійного Петра. Захисник працював головним редактором проєкту "Один за всіх" на телеканалі СТБ і був ведучим на телеканалі KYIV LIVE.
18 березня 2024, 17:23

Бенксі підтвердив авторство нового артоб'єкта у вигляді дерева в Лондоні

Англійський вуличний митець Banksy підтвердив авторство роботи, яка з'явилася на півночі Лондона у неділю, 17 березня. У понеділок він опублікував фотографії цього артоб'єкта на своїй Instagram-сторінці з 12 мільйонами підписників. На стіні, за підпиляним деревом, намальовано зелену масу, схожу на крону з листям, і зображення людини, яка тримає балон та шланг від краскопульта для подачі рідини під тиском.
11 березня 2024, 13:06

Фільм «20 днів у Маріуполі» здобув перший «Оскар» для України

Щорічна церемонія вручення «Оскар-2024» стала історичною для України. Документальна картина Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі», до якої увійшли матеріали початку російської окупації міста, принесла нашій країні перший із часів незалежності «Оскар». Відео та фотоматеріал, який було відзнято під час перших днів облоги Маріуполя (близько 10% відео та фотографій) вдалося відправити з єдиної точки у місті, де був сигнал мобільного зв’язку.
10 березня 2024, 13:59

Гімн України сьогодні святкує День народження

Сьогодні, 10 березня, відзначається День народження українського Гімну «Ще не вмерла Україна», святкування якого було затверджено 7 грудня 2021 року Кабінетом Міністрів України.
05 лютого 2024, 16:42

Від титулу відмовилася Міс Японія-2024 українського походження

Кароліна Шиїно, представниця українського походження, яка стала Міс Японії-2024, вирішила відмовитися від титулу. Ця перемога викликала деякі суперечки в країні через її іноземне коріння, проте вона відмовилася від цього титулу після публікації у журналі Shukan Bunshun де згадувався її роман з одруженим лікарем-інфлюенсером.
28 січня 2024, 16:46

Кароліна Шііно здобула титул «Міс Японія» та поділилась спогадами про Україну

26-річна Кароліна Шіїно стала переможницею престижного конкурсу краси "Міс Японія". Попри те, що вона народилася у Тернополі, дівчина успішно пройшла всі етапи конкурсу і здобула титул. Кароліна переїхала до Японії ще у п’ятирічному віці, коли її мати вийшла заміж за японця. Дівчина досі чудово розмовляє українською та дещо пам'ятає зі свого українського дитинства.
26 січня 2024, 14:46

Під час масштабного обстрілу Харкова росіяни пошкодили 62 об'єкти історичної спадщини

Під час інтенсивного та одного з самих масштабних обстрілів Харкова, велика кількість об'єктів історичної архітектури міста отримала пошкодження від російських загарбників. Два історично важливі райони міста потрапили під обстріл – Залопань з будівлями XVIII-XX століть та центральна частина міста із забудовою кінця XIX – початку XX століття. серйозно пошкоджені отримали будівлі на вулиці Пушкінській, а також на вулицях Різдвяній та Коцарській.
03 січня 2024, 17:10

Співає вона, а соромно мені: дочка В'ячеслава Хурсенка заявила, що "Квартал" спотворив пісню батька "Соколята"

Співачка Марія Хурсенко обурена новорічним номером "Вечірнього кварталу", в якому використали та «спотворили» пісню її батька, В'ячеслава Хурсенка "Соколята", та публічно заявила про порушення авторських прав. За її словами, дозволу на використання музики та мотиву пісні не надавалось. Також вона висловила обурення тим, як «знецінили та спотворили пісню батька».
03 січня 2024, 13:46

Комік пояснив та виправдався за номер студії Квартал 95 про «переселенку зі Скадовська»

У своєму новорічному шоу студія Квартал 95 виконала номер, який викликав обурення серед українців через жарт про переселенку зі Скадовська. Щоб врегулювати ситуацію, учасник сценки, Юрій Великий, опублікував виправдання та пояснення у соцмережі. Комік наголосив, що в цей номер, який сильно обурив суспільство, його колеги вклали «виключно позитивний меседж», для того, щоб «замотивувати російськомовних людей переходити на українську».
24 грудня 2023, 19:24

На фронті загинув актор театру та кіно Богдан Колесник

Під час виконання бойового завдання загинув український актор театру та кіно, військовослужбовець Богдан Колесник. Актор народився в Кривому Розі та здобув освіту в Київському театральному університеті імені Карпенка-Карого, приєднався до ТРО та вирушив на передову під час повномасштабного російського вторгнення в Україну.
11 грудня 2023, 13:38

На фронті загинув відомий український актор Андрій Павленко

На фронті загинув відомий український актор Андрій Павленко. Сумну вістку оприлюднила його дружина Дар'я Орєхова у Facebook, 10 грудня. Важливо відзначити, що Андрій Павленко — це український актор, у фільмографії якого понад півсотні відомих серіалів і фільмів. До його найпопулярніших робіт входять: "Лист очікування", "Жіночий лікар", "Перевертень у погонах", "Фото на документи" та "Ілюзія страху".
08 грудня 2023, 14:26

Пограбували будинок автора Кіану Рівза у Лос-Анджелесі – ЗМІ

У Лос-Анджелесі було пограбовано будинок канадського актора Кіану Рівза. За інформацією TMZ, у середу, 6 грудня, невідомі особи, приховані під лижними масками, проникли до його житла, але встигли втекти перед прибуттям поліції.
04 грудня 2023, 14:25

400-річну скульптуру Скорботного Христа повернули з Польщі до Львова

Відреставровану скульптуру Скорботного Христа з каплиці Боїмів повернули з Польщі до Львова. Там було здійснено необхідні докладні дослідження, відреставровано та доповнено втрачені елементи, включно з німбом та терновим вінцем за кошти польського фонду "Полоніка". Неабияке художнє значення та цінність має фігура Ісуса Христа, встановлена на куполі усипальниці наприкінці XVI століття, яку створив видатний скульптор Андрій Бемер.
27 листопада 2023, 13:52

В Україну повернули «Скіфське золото»

Нідерланди повернули Україні "Скіфське золото" після десятирічного терміну відсутності. Згідно з повідомленням Національного музею історії України, додому повернули артефакти з чотирьох музеїв Криму, учасників виставки "Крим: золото й таємниці Чорного моря". Музей Алларда Пірсона повернув артефакти до Національного музею історії України, де вони будуть зберігатися до невідворотної та повної деокупації Криму.
24 листопада 2023, 18:45

На Херсонщині російські окупанти знесли пам’ятники жертвам Голодомору

У тимчасово окупованій Херсонській області було зафіксовано знесення пам'ятників російськими загарбниками жертвам Голодомору 1930-х років. Музей Голодомору уточнив, що є повідомлення про руйнування пам'ятників у Новій Каховці та Олешківській громаді. Заперечення Голодомору вже тривалий час є складовою історичної політики сучасної Росії.
15 листопада 2023, 13:38

Пам’ятник Олександру Пушкіну демонтовано у Києві

У Києві, навпроти парку Київського політехнічного інституту, здійснили демонтаж пам'ятника російському поетові Олександру Пушкіну. Розташований у сквері на Берестейському проспекті навпроти парку Київського політехнічного інституту, пам'ятник вже неодноразово став об'єктом актів вандалізму, обливався фарбою та на постаменті писали вимоги щодо його знесення.