Новини економіки. Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка

Новини економіки

11 жовтня 2023, 13:11

Підтверджено новий пакет зброї від США на $200 млн

У п'ятницю, 11 жовтня, Ллойд Остін, голова Пентагону, на засіданні Контактної групи у форматі Рамштайн у Брюсселі оголосив про надання США нового військового пакету допомоги Україні, вартість якого складає 200 мільйонів доларів.
10 жовтня 2023, 13:03

Понад 21% ВВП з держбюджету виділять на оборону

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким впровадив рішення Ради національної безпеки і оборони України від 9 жовтня 2023 року, що стосується виділення з державного бюджету понад 21% ВВП на оборону. Уряд повинен врахувати загальний фінансовий ресурс на оборону не менше 21,6% ВВП при доопрацюванні законопроєкту про державний бюджет на 2024 рік.
07 жовтня 2023, 17:06

Новий пакет зброї від США на $200 млн очікується незабаром – ЗМІ

Адміністрація президента Сполучених Штатів Джо Байдена готує новий пакет озброєння для України, який, за інформацією від американських чиновників, може бути оголошений наступного тижня у середу на 16-му засіданні у форматі Рамштайн в Брюсселі. Пентагон продовжує витрачати кошти, виявлені внаслідок бухгалтерської помилки, що дало можливість адміністрації Байдена надавати Києву зброю та боєприпаси.
05 жовтня 2023, 21:01

Укрбудінвестбанк ліквідують за рішенням НБУ

Національний банк України прийняв рішення 5 жовтня відкликати банківську ліцензію та провести ліквідацію АТ "Український будівельно-інвестиційний банк", згідно із повідомленням пресслужби НБУ. Раніше, у вересні, Нацбанк визнав АТ "Український будівельно-інвестиційний банк" неплатоспроможним та призначив йому категорію "проблемних".
02 жовтня 2023, 21:37

НБУ анонсує впровадження нового режиму керованої гнучкості обмінного курсу

Національний банк України анонсує впровадження нового режиму керованої гнучкості обмінного курсу, який стартує з 3 жовтня. Зазначається, що новий підхід дозволить гривні реагувати на зміни в попиті та пропозиції на валютному ринку, враховуючи обидва напрямки – зростання та зниження курсу. Але НБУ обіцяє ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатися ключовим гравцем на ньому.
02 жовтня 2023, 12:49

Шмигаль зустрівся з делегацією МВС у Києві

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль здійснив зустріч з представниками місії МВФ, де вони обговорили ключові питання чотирирічної програми фінансування України. Він відзначив тісну співпрацю України з партнерами з питань реформ та розвитку економіки. Прем'єр-міністр також розповів про ключові напрямки урядової діяльності, включаючи залучення інвестицій, підтримку малого та середнього бізнесу та розвиток державно-приватного партнерства.
30 вересня 2023, 15:04

Baykar інвестує в Україну $100 мільйонів та побудує завод

Турецька компанія Baykar, виробник бойових безпілотників Bayraktar, оголосила про своє рішення створити в Україні завод для виробництва дронів. Вартість проєкту становитиме 100 мільйонів доларів, а термін його реалізації – 1,5 року. Про це повідомив генеральний директор Baykar, Халюк Байрактар, під час участі у Форумі оборонних індустрій у Києві.
28 вересня 2023, 13:27

Заморожено ще $8 млрд російських активів для передачі Україні в майбутньому

Сполучені Штати Америки заморозили суверенні активи Росії на суму вісім мільярдів доларів, більша частина з яких знаходиться в країнах Європейського Союзу та Японії. Про це 28 вересня повідомив Андрій Єрмак, керівник Офісу президента України, з посиланням на заяву Пенні Пріцкер, спецпредставниці США з питань відновлення економіки України.
26 вересня 2023, 20:12

Влада Норвегії оголосила про додаткову фінансову допомогу Україні

У вівторок, 26 вересня, влада Норвегії оголосила про виділення додатково 1 млрд норвезьких крон (понад 92 млн доларів) громадянам України, які перебувають у складних гуманітарних умовах через війну з росією. Міністр закордонних справ Норвегії Аннікен Хуітфельдт зазначила, що ця допомога є відповіддю на важку ситуацію, створену російською агресією та потребою українського народу у підтримці.
25 вересня 2023, 13:41

Україні перераховано $100 млн допомоги від Світового банку

Україна отримала фінансову допомогу в розмірі 100 мільйонів доларів від Світового банку за гарантією Великої Британії. Отримані кошти призначені для часткової компенсації видатків державного бюджету України, здійснених для виплати пенсій за липень 2023 року. Загальна сума фінансової допомоги Великої Британії для України з лютого 2022 року становить 1,6 мільярда доларів.
24 вересня 2023, 17:12

В Конгресі вирішили не урізати фінансову допомога Україні від США

Спікер Палати представників США, Кевін Маккарті, висловив намір зберегти допомогу Україні в законопроєкті про фінансування Пентагону, не дивлячись на раніше висловлені плани щодо вилучення 300 мільйонів доларів. Він пояснив своє рішення тим, що наступного тижня з'явиться ще один законопроєкт про фінансування Державного департаменту та закордонних операцій, який також передбачає виділення коштів для України.
22 вересня 2023, 14:20

Новий транш допомоги в 1,5 млрд євро отримала Україна від ЄС

Україна отримала наступний транш макрофінансової допомоги від Європейського Союзу у розмірі 1,5 мільярда євро. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в п'ятницю, 22 вересня. За його словами, загальна підтримка України з боку ЄС сягнула приблизно €70 млрд з початку повномасштабного вторгнення росії. Нагадаємо, 21 вересня США надали Україні грант на $1,25 млрд. Гроші надані на безповоротних умовах.
21 вересня 2023, 17:00

Прорвано російську блокаду в Чорному морі: судно із зерном прибуло до Босфору

Судно "Resilient Africa" прибуло в турецьку протоку Босфор. Це перше судно із зерном з України, яке пройшло Чорним морем по тимчасовому коридору. Два дні тому цей балкер залишив український порт Чорноморськ із 3 тисячами тонн пшениці та прорвав російську блокаду в Чорному морі. Це перше з двох суден, які вирушили в Чорноморськ минулого тижня, користуючись встановленим Військово-морськими силами ЗСУ тимчасовим коридором для цивільних суден.
21 вересня 2023, 14:24

Україна отримала грант на $1,25 млрд від США

До державного бюджету України надійшла фінансова підтримка від США у розмірі $1,25 мільярда через Цільовий фонд багатьох донорів Світового банку. Ці кошти становлять частину п'ятого додаткового фінансування, яке надається в рамках проєкту Світового банку 'Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні' (PEACE in Ukraine).
20 вересня 2023, 17:50

Заборона ввозу на овочі та фрукти з Польщі не планується в Україні - Качка

Україна не планує вводити ембарго на постачання польських овочів та фруктів і сподівається на досягнення угоди в цьому питанні. Про це заявив заступник міністра економіки України Тарас Качка, та зауважив, що можливість введення ембарго на ввезення в Україну польських яблук, томатів, цибулі та капусти розглядається як останній захід, і головною метою є досягнення угоди з польською стороною.
18 вересня 2023, 22:15

Німеччина оголосила про новий пакет допомоги Україні на 400 млн євро

Німеччина анонсувала новий пакет військової допомоги для України у загальній сумі 400 мільйонів євро. Цей пакет включатиме в себе боєприпаси, системи розмінування, а також електро- і теплогенератори. Щодо можливості постачання крилатої ракети Taurus: Необхідно прояснити низку політичних, правових, військових і технічних аспектів. Це непросто.
17 вересня 2023, 17:43

Канада надасть $24,5 (33 мільйонів канадських доларів) на ППО для України

Міністр національної оборони Канади, Білл Блер, оголосив про пожертву в розмірі 33 мільйонів канадських доларів ($24,38 мільйона) до Міжнародного фонду для України. Цей фонд очолюється Великою Британією і займається закупівлею військової допомоги для України. Кошти від Канади будуть спрямовані на придбання "сотень зенітних ракет малої та середньої дальності та супутніх систем".
16 вересня 2023, 20:58

Продають по талонам. Проблеми з пальним в окупованому Криму – АТЕШ

У тимчасово окупованому Криму виникли труднощі з пальним, і на місцевих АЗС тепер дозволяють заправляти автомобілі лише за талонами. Вартість пального на півострові зараз перебуває на рівні 15-30% вище, ніж на АЗС на росії. На заправках відмовляють у продажі дизпального та 95-го бензину, дозволяють заправляти лише за наявністю талонів.
14 вересня 2023, 14:03

Болгарія дозволила імпорт українського зерна після 15 вересня

Національні збори Болгарії прийняли рішення підтримати скасування обмежень на імпорт української агропродукції після 15 вересня. Під час двогодинних дебатів міністр сільського господарства Кирил Ватев, який раніше підтримував продовження обмежень, виступив на користь скасування заборони.
13 вересня 2023, 16:54

ЄС продовжив глобальні санкції щодо росії за війну проти України

Європейський союз оголосив про продовження санкцій щодо фізичних та юридичних осіб з росії, які мають відношення до порушень територіальної цілісності України. Санкції передбачають обмеження поїздок фізичних осіб, замороження активів і заборону надання коштів або інших економічних ресурсів фізичним та юридичним особам. Вони залишаються в силі щонайменше до 15 березня 2024 року.