В Україну повернули «Скіфське золото». Ірта-Fax
Приєднуйтесь до нас: Facebook YouTube
Вибір за датою
Цитата дня
Уся пи*дота, що краде гроші на війні, мусить знати: ми вас, упирі та бля*і, на олівець кровʼю своєю пишемо. Сторінок там вже не мало... Ті з нас, хто повернеться з війни живим, знайдуть кожного. Тікайте не озираючись. А краще застрельтеся. У*обки.
МАДЯР 07.01.2024
Суспільна думка
Культура
27 листопада 2023, 13:52

В Україну повернули «Скіфське золото»

Нідерланди повернули Україні "Скіфське золото" після десятирічного терміну відсутності. Згідно з повідомленням Національного музею історії України, додому повернули артефакти з чотирьох музеїв Криму, учасників виставки "Крим: золото й таємниці Чорного моря".

Музей Алларда Пірсона повернув артефакти до Національного музею історії України, де вони будуть зберігатися до невідворотної та повної деокупації Криму.

У листопаді коштовні предмети з кримських музеїв пройшли незалежну експертизу та були доставлені до Києва, після чого фахівці розпочали обстеження стану 565 артефактів. Цей скарб включає колекції античних скульптур, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки (яким понад дві тисячі років).

Гендиректор Національного музею історії України Федір Андрощук, коментуючи повернення колекції, наголосив на важливості нагляду за нею світовою громадськістю з огляду на міжнародний резонанс минулих років. Він також звернувся до тих, хто приймав рішення про повернення артефактів, закликавши забезпечити їх надійний захист та фінансову підтримку.

📅Нагадаємо, що "Скіфське золото" було вивезено з чотирьох кримських музеїв до Нідерландів у 2014 році для участі в виставці "Крим – золотий острів у Чорному морі". Поверненню заважала анексія Криму росією.

Однак у 2016 році Окружний адміністративний суд Амстердама визнав права України на колекцію, що сприяло її передачі до Києва.

Рішення суду було підтверджено Апеляційним судом Амстердама у жовтні 2021 року, і 9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів підтвердив передачу "скіфського золота" Україні.


Джерело: "Національноий музей історії України"
+Поширити: