Мобілізація по-новому: обмеження, штрафи та покарання. Ірта-Fax (версія для друку) 26 грудня 2023, 14:14

Мобілізація по-новому: обмеження, штрафи та покарання

У Верховній Раді України зареєстровані два нові законопроєкти, спрямовані на вдосконалення та посилення системи покарань за ухилення від військової служби. Один із них пропонує внесення загальних змін щодо процесу мобілізації, військового обліку та служби, тоді як другий законопроєкт №10378 – про удосконалення мобілізації та військового обліку, передбачає посилення покарання за ухилення від мобілізації.

У згаданому документі передбачено, що громадяни мають створити свій електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного або резервіста, відповідно до встановлених нормативів уряду України. Цей електронний кабінет стане основним каналом отримання повідомлень з вимогою з'явитися у відповідних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Крім того, через електронний кабінет призовника, або через відповідну службу надання адміністративних послуг, обов'язково треба буде зробити оновлення облікових даних протягом 60 днів з моменту початку мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження.

Тих, хто свідомо проігнорує вимогу Уряду створити згаданий електронний кабінет, буде очікувати:

Дані обмеження обіцяють зняти, що наголошується в законопроєкті, якщо військовозобов’язаний або резервіст виконає необхідні положення третьої статті 22 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Законопроєкт №10378 також передбачає посилення покарання за ухилення від мобілізації, та передбачає наступні штрафні санкції за:

Також повідомлялось, що в Україні пропонується ввести базову військову підготовку строком до 5 місяців для всіх чоловіків на заміну строкової служби.


URL: http://irtafax.com.ua/news/2023/12/2023-12-26-5.html Copyright © Ірта-FAX, 2006-2024